Światowy Dzień Żywności – Dlaczego Warto Obchodzić

Każdego roku, 16 października, obchodzimy Światowy Dzień Żywności – dzień, który ma na celu zwrócenie uwagi na globalny problem głodu, niedożywienia i marnotrawstwa żywności. Święto zostało ustanowione w 1979 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), aby uświadomić społeczeństwom na całym świecie, jak istotną rolę odgrywa zrównoważona produkcja i konsumpcja żywności.

Dlaczego to ważne?

Głód na świecie: Wciąż ponad 820 milionów ludzi cierpi na chroniczny głód. Dzień ten przypomina nam, że mimo postępów technologicznych, wciąż nie wszyscy mają dostęp do podstawowych zasobów żywieniowych.

Marnowanie żywności: Według FAO, co roku marnuje się około 1/3 globalnie produkowanej żywności, co przyczynia się nie tylko do strat gospodarczych, ale również negatywnie wpływa na środowisko.

Zrównoważone rolnictwo: Światowy Dzień Żywności promuje też rozwój bardziej zrównoważonych metod produkcji rolniczej, które pomagają chronić planetę oraz wspierają lokalne społeczności.

Dołącz do nas i świętuj Światowy Dzień Żywności, podnosząc świadomość na temat globalnych wyzwań związanych z wyżywieniem. Każde nasze działanie, nawet najmniejsze, może przyczynić się do zmian na lepsze!