Dzień Edukacji

Co roku w październiku nauczyciele otrzymują pozdrowienia od swoich uczniów. W Polsce Dzień Nauczyciela obchodzony jest zwykle 14 października. To nie tylko data, ale dzień szczególny dla polskich nauczycieli, gdyż zbiega się ze świętem zawodowym nauczycieli „Dzień Nauczyciela” i Dniem Edukacji Narodowej „Dzień Edukacji Narodowej”.

Wybrany dzień obchodów „Dzień Nauczyciela” w Polsce nie jest przypadkowy, wiąże się bowiem z powołaniem przez Sejm Komisji Edukacji Narodowej. Komitet powstał z inicjatywy króla Stanisława Poniatowskiego 14 października 1773 roku.

Powstanie Komisji Edukacji Narodowej uznawane jest za wydarzenie historyczne, symbolizujące początek reform w oświacie w Polsce. Zarząd otrzymał szerokie uprawnienia i był pierwszym w historii kraju Ministerstwem Oświaty. Inicjatywa powołania Komisji była ważnym krokiem w rozwoju oświaty i oświecenia w Polsce, znajdującej się wówczas pod kontrolą zakonników jezuitów. Pomimo pozytywnych aspektów edukacji w szkołach jezuickich potrzebne było bardziej postępowe podejście do edukacji dzieci. Komitet powstał w celu zmiany tej sytuacji i zreformowania systemu edukacji w Polsce, uczynienia go bardziej nowoczesnym i efektywnym.

W ramach „Karty praw i obowiązków nauczyciela”, która w 1982 r. została zastąpiona „Kartą nauczyciela”, a święto przemianowano na Dzień Edukacji Narodowej i zapisano w ustawie z dnia 27 kwietnia 1972 r.

W tym roku 14 października wypada w poniedziałek, ale obchody święta w szkołach odbędą się w piątek.
Tradycyjnie tego dnia w Polsce dzieci idą do szkoły ubrane w odświętne stroje. Gratulujemy nauczycielom, pracownikom bibliotek i innym pracownikom kultury edukacyjnej. W placówkach oświatowych odbywają się uroczyste parady, programy konkursowe, wycieczki szkolne, jarmarki, szkolne koncerty amatorskie, festiwale lub konkursy pomiędzy uczniami i nauczycielami. Z reguły zajęcia odbywają się na poziomie szkoły. Najlepsi nauczyciele otrzymują także nagrody i wyróżnienia za swoje osiągnięcia w pracy.